Intel Leaks en Petya

We hebben het al eens eerder gehad over ransomware, virussen en al dat soort niet-leuke spul.

Vandaag wil ik het kort hebben over Petya en de nieuwe Intel Leaks.

Petya kennen veel mensen misschien van het nieuws: het is de nieuwste grootschalige ransomware die veel bedrijven treft. Petya is gelukkig voor veel gebruikers geen groot probleem. Het doel was namelijk om de computerinfrastructuur van Oekraïne plat te leggen. Echter een virus verspreid zich snel als mensen in goed vertrouwen bestanden accepteren en openen; hierdoor zijn er dus meer bedrijven en particulieren getroffen dan oorspronkelijk gepland. Bonus voor de kwaadwillenden achter dit ransomware.

Zoals eerder gezegd is het belangrijk om te weten wat je opent voordat je iets opent. Twijfel je over de inhoud van een bestand? Laat dit dan controleren door een expert of vraag de zender na of zij dit bestand hebben gestuurd of dat zij niet op de hoogte hiervan zijn. Beter verifieren en voorkomen dan genezen zeggen we altijd.

Ten tweede wil ik het nog even hebben over de nieuwe Intel Leaks. Deze hebben nog geen grote naam in de media maar zijn voor thuisgebruikers vaak net zo gevaarlijk of nog gevaarlijker dan Petya. Er is recent een grote exploit ontdekt in Intel soft- en hardware die apparatuur kan beïnvloeden die tot 10 jaar oud is. Inmiddels heeft Intel een update uitgerold die dit tegengaat, maar veel mensen updaten hun drivers niet en windows wilt/kan deze specifieke drivers niet geforceerd updaten.

Om te voorkomen dat hackers via deze backdoors je computer in kunnen of dat virussen gebruik maken van deze systeemzwakten is het dus noodzakelijk om je intel-drivers te updaten.

Drivers updaten is iets wat sowieso nooit kwaad kan. Het kan binnen een minuutje gebeurd zijn (als je het vaak doet) en verhoogt je systeemstabiliteit en levensduur significant.
Als je niet weet wat je moet updaten of welke drivers je nodig hebt kun je natuurlijk ook altijd bij ons terecht voor meer informatie of assistentie.

Heb je nog meer vragen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *