Een nieuwe TV? Waar moet ik op letten?

Vandaag de dag zijn er vele soorten tv's op de markt, waar het tot voor kort ging over het verschil tussen analoog en digitaal en later het verschil tussen standaarddefinitie en HD(ready) is er nu een assortiment aan termen op de markt waar de gemiddelde consument niet meer wijs aan wordt. UXHD? WXVGA? QXDA? QLED? Wat betekenen al deze dingen eigenlijk en wat moet u weten voor uw volgende aanschaf?

resoluties uitgelegd

Laten we beginnen met de grootte. Deze wordt altijd netjes in inches weergegeven met beelddiagonaal. Een inch is 2,54cm. Neem twee en een halve centimeter voor makkelijk rekenen als u in de winkel staat en iemand probeert u een 32 inch TV aan te smeren. Let wel op. Met curved schermen worden er makkelijk een paar inches aan het kijkoppervlak toegevoegd.

Resolutie is het volgende waar we naar kijken. Dit is voor de enthousiasteling waarschijnlijk het belangrijkste om na te kijken. Deze varieren tegenwoordig van het bijna doodverklaarde HDready, tot het nog uit te komen 10kHD. Wat betekenen deze termen?Dit heeft het te maken het aantal verticale en horizontale lijnen op uw scherm. Des te meer lijnen op een gelijk oppervlak des te scherper uw beeld. Op volgorde van kwaliteit van laag naar hoog is het analoog (240p), Digitaal standaard (480p)/dvd kwaliteit, HD-ready (720p), Full HD (1080p) (meest voorkomende), een heel resem aan aparte maten zit hier tussen vooral voor PC-monitoren, dan 4kHD (2160p), 8kHD (4360p) en 10kHD. Deze laatste 2 zijn voorlopig alleen interessant voor de extreme portemonnee. Als u de komende 5 jaar weer mee wilt dan gaat u het beste voor een 4k TV.

Tegenwoordig hebben we de keuze tussen Plasma, LCD, LED, OLED, en QLED en wat obscuurdere marketingnamen. Omdat marketing niets anders is dan een stuk gereedschap om het nog ingewikkelder te maken gaan we ons focussen op deze 5.

Plasma: Plasma is langzaam aan het verdwijnen uit het TV-landschap maar wordt door verschillende enthousiastelingen nog steeds geapprecieerd. Dit komt vooral door de hoge contrastwaardes en de manier hoe beweging wordt weergegeven. Voor de moderne gebruikers pak je plasma als je behoefte hebt aan 'echt zwart'. Door het gebrek aan achtergrondlichten wordt zwart nooit grijs.

LCD: De meestgebruikte, LCD gaat uit van achtergrondbelichting die door vloeibare kristallen schijnt om kleur te produceren. Dit zorgt ervoor dat er minder last is van zonlichtinval, maar zorgt er ook voor dat er altijd licht doorschijnt zelfs bij 'gesloten' kristallen. LCD is het goedkoopst om te produceren en dus ook het goedkoopst om te kopen.

LED: LED is eigenlijk een vorm van LCD in moderne tv's. Het grote verschil tussen LCD en LED is dat er niet één licht wordt gebruikt maar minimaal 3. Dit zorgt ervoor dat de kleurechtheid beter wordt en de kijkhoek groter. Het kan niet op tegen de snelheid en kwaliteit van plasma, maar is al moeilijker te bemerken voor de gemiddelde TV-kijker. Een goede middenmoter dus.

De grote jongens: QLED vs OLED

OLED: OLED gebruikt zogenaamde organische kristallen die hun eigen lichtbron genereren. Dit leidt tot een best-of van Plasma en LED. De gebruiker die op zoek is naar het beste beeld kan gaan voor OLED. Het nadeel wordt ook snel duidelijk. Een OLED TV is gauw 3-5x zo duur als een vergelijkbare LED-tv.

QLED: QLED is het punt waarop Samsung inzet en is bedoeld als een midden tussen LED en OLED. Samsung gebruikt een zogenaamde Quantum-dot waardoor het kleurbereik van een OLED wordt benaderd zonder de hoge kosten. Met de dalende prijzen van OLED de laatste tijd is QLED eerder een marketingstunt dan een stap vooruit.

In samenvatting;
Goedkoop: LCD
Middenmoter: LED
Top: OLED

Nieuwe TV nodig en u komt er nog niet uit? Of misschien bent u op zoek naar het goedkoopste adres? Vraag het gewoon

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *