Privacy op het internet

Privacy op het internet, het word steeds moeilijker. Hoe blijf je anoniem als je anoniem wilt blijven? En hoe zorg je ervoor dat bedrijven die niet helemaal kosjer zijn er met je gegevens vandoor gaan? We gaan ervan uit dat je niet zo maar je gegevens online zet en dat je nu wilt dat onbedoelde partijen niet zomaar je gegevens uit je browsegedrag kunnen halen.

Ken je het? Targeted ads die precies weten waar je de laatste tijd naar gezocht heb? Sommige slimme webwinkels maken producten zelfs duurder gebaseerd op je lokatie of surfgedrag (amazon bijvoorbeeld). Er zijn vast nog duizenden redenen te bedenken waarom u niet wilt dat mensen/bedrijven erachter komen wat u op het internet uitvoert.

Laten we beginnen met de makkelijkste stap. Incognito browsen. Hiermee weet alleen u, uw ISP en mogelijk de overheid als ze uw gegevens opvragen waar u bent geweest. Wij raden Chrome aan. door bovenin te klikken kunt u kiezen een incognito-venster te openen (toetsenbord-combinatie ctrl-shift-N). In firefox kan dat via bestand: Nieuw prive-venster en in Edge/Internet Explorer staat deze zelfde optie onder het menu veiligheid.

Een stapje verder kunt u bereiken met verschillende addons. Verplicht e-mailadres nodig voor een website? Gebruik maskme of 10minute mail. Creditcardnummer? Maskme kan ook hier helpen maar dan kost het wel geld.

Tenslotte, als u zelfs niet wilt dat uw internet provider uw gedrag kan bijhouden dan is het tijd om te investeren in een VPN. Een virtual private network houdt al uw gegevens verborgen. Omdat deze echter vrij moeilijk zijn om in te stellen kunt u ook opteren voor TOR te gebruiken. Deze browser is altijd privé. Hoewel deze niet zo gebruikersvriendelijk is als de grotere browsers, zou deze u wel in staat moeten stellen om u relatief anoniem op het internet te begeven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *