Privacy op het internet

Privacy op het internet, het word steeds moeilijker. Hoe blijf je anoniem als je anoniem wilt blijven? En hoe zorg je ervoor dat bedrijven die niet helemaal kosjer zijn er met je gegevens vandoor gaan? We gaan ervan uit dat je niet zo maar je gegevens online zet en dat je nu wilt dat onbedoelde partijen niet zomaar je gegevens uit je browsegedrag kunnen halen.

Ken je het? Targeted ads die precies weten waar je de laatste tijd naar gezocht heb? Sommige slimme webwinkels maken producten zelfs duurder gebaseerd op je lokatie of surfgedrag (amazon bijvoorbeeld). Er zijn vast nog duizenden redenen te bedenken waarom u niet wilt dat mensen/bedrijven erachter komen wat u op het internet uitvoert.

Laten we beginnen met de makkelijkste stap. Incognito browsen. Hiermee weet alleen u, uw ISP en mogelijk de overheid als ze uw gegevens opvragen waar u bent geweest. Wij raden Chrome aan. door bovenin te klikken kunt u kiezen een incognito-venster te openen (toetsenbord-combinatie ctrl-shift-N). In firefox kan dat via bestand: Nieuw prive-venster en in Edge/Internet Explorer staat deze zelfde optie onder het menu veiligheid.

Een stapje verder kunt u bereiken met verschillende addons. Verplicht e-mailadres nodig voor een website? Gebruik maskme of 10minute mail. Creditcardnummer? Maskme kan ook hier helpen maar dan kost het wel geld.

Tenslotte, als u zelfs niet wilt dat uw internet provider uw gedrag kan bijhouden dan is het tijd om te investeren in een VPN. Een virtual private network houdt al uw gegevens verborgen. Omdat deze echter vrij moeilijk zijn om in te stellen kunt u ook opteren voor TOR te gebruiken. Deze browser is altijd privé. Hoewel deze niet zo gebruikersvriendelijk is als de grotere browsers, zou deze u wel in staat moeten stellen om u relatief anoniem op het internet te begeven.

Een nieuwe TV? Waar moet ik op letten?

Vandaag de dag zijn er vele soorten tv's op de markt, waar het tot voor kort ging over het verschil tussen analoog en digitaal en later het verschil tussen standaarddefinitie en HD(ready) is er nu een assortiment aan termen op de markt waar de gemiddelde consument niet meer wijs aan wordt. UXHD? WXVGA? QXDA? QLED? Wat betekenen al deze dingen eigenlijk en wat moet u weten voor uw volgende aanschaf?

resoluties uitgelegd

Laten we beginnen met de grootte. Deze wordt altijd netjes in inches weergegeven met beelddiagonaal. Een inch is 2,54cm. Neem twee en een halve centimeter voor makkelijk rekenen als u in de winkel staat en iemand probeert u een 32 inch TV aan te smeren. Let wel op. Met curved schermen worden er makkelijk een paar inches aan het kijkoppervlak toegevoegd.

Resolutie is het volgende waar we naar kijken. Dit is voor de enthousiasteling waarschijnlijk het belangrijkste om na te kijken. Deze varieren tegenwoordig van het bijna doodverklaarde HDready, tot het nog uit te komen 10kHD. Wat betekenen deze termen?Dit heeft het te maken het aantal verticale en horizontale lijnen op uw scherm. Des te meer lijnen op een gelijk oppervlak des te scherper uw beeld. Op volgorde van kwaliteit van laag naar hoog is het analoog (240p), Digitaal standaard (480p)/dvd kwaliteit, HD-ready (720p), Full HD (1080p) (meest voorkomende), een heel resem aan aparte maten zit hier tussen vooral voor PC-monitoren, dan 4kHD (2160p), 8kHD (4360p) en 10kHD. Deze laatste 2 zijn voorlopig alleen interessant voor de extreme portemonnee. Als u de komende 5 jaar weer mee wilt dan gaat u het beste voor een 4k TV.

Tegenwoordig hebben we de keuze tussen Plasma, LCD, LED, OLED, en QLED en wat obscuurdere marketingnamen. Omdat marketing niets anders is dan een stuk gereedschap om het nog ingewikkelder te maken gaan we ons focussen op deze 5.

Plasma: Plasma is langzaam aan het verdwijnen uit het TV-landschap maar wordt door verschillende enthousiastelingen nog steeds geapprecieerd. Dit komt vooral door de hoge contrastwaardes en de manier hoe beweging wordt weergegeven. Voor de moderne gebruikers pak je plasma als je behoefte hebt aan 'echt zwart'. Door het gebrek aan achtergrondlichten wordt zwart nooit grijs.

LCD: De meestgebruikte, LCD gaat uit van achtergrondbelichting die door vloeibare kristallen schijnt om kleur te produceren. Dit zorgt ervoor dat er minder last is van zonlichtinval, maar zorgt er ook voor dat er altijd licht doorschijnt zelfs bij 'gesloten' kristallen. LCD is het goedkoopst om te produceren en dus ook het goedkoopst om te kopen.

LED: LED is eigenlijk een vorm van LCD in moderne tv's. Het grote verschil tussen LCD en LED is dat er niet één licht wordt gebruikt maar minimaal 3. Dit zorgt ervoor dat de kleurechtheid beter wordt en de kijkhoek groter. Het kan niet op tegen de snelheid en kwaliteit van plasma, maar is al moeilijker te bemerken voor de gemiddelde TV-kijker. Een goede middenmoter dus.

De grote jongens: QLED vs OLED

OLED: OLED gebruikt zogenaamde organische kristallen die hun eigen lichtbron genereren. Dit leidt tot een best-of van Plasma en LED. De gebruiker die op zoek is naar het beste beeld kan gaan voor OLED. Het nadeel wordt ook snel duidelijk. Een OLED TV is gauw 3-5x zo duur als een vergelijkbare LED-tv.

QLED: QLED is het punt waarop Samsung inzet en is bedoeld als een midden tussen LED en OLED. Samsung gebruikt een zogenaamde Quantum-dot waardoor het kleurbereik van een OLED wordt benaderd zonder de hoge kosten. Met de dalende prijzen van OLED de laatste tijd is QLED eerder een marketingstunt dan een stap vooruit.

In samenvatting;
Goedkoop: LCD
Middenmoter: LED
Top: OLED

Nieuwe TV nodig en u komt er nog niet uit? Of misschien bent u op zoek naar het goedkoopste adres? Vraag het gewoon

Het Tele-abonnement

Bij CSN krijg ik vaker de vraag wat een tele-abonnement nou inhoudt en waarom je dit zou moeten nemen. Ik zal dit toelichten in een duidelijke opsomming.

1. Voor 10 euro per maand krijgt u lange-afstandsondersteuning. Veel goedkoper dan dit een vast 'computermannetje' vinden gaat niet lukken.
2. Niet iedereen woont op een gemakkelijke afstand van CSN en ons bereikbaarheidsgebied is beperkt. Als u toch gebruik wilt maken van onze snelle en betrouwbare service kunt u met het teleabonnement op afstand geholpen worden.
3. Doormiddel van hulp telefonisch en optioneel via teamviewer bent u altijd de baas over uw computer en zijn de meeste problemen ruim binnen het uur opgelost.

Hoe werkt het?

Stel u heeft een probleem met uw computer en komt er maar niet uit. In plaats van dat u allerlei dure diensten belt met voorrijkosten neemt u contact op via e-mail of telefoon en dan maken wij een afspraak. In de meeste gevallen kunt u zelfs direct worden geholpen. Ik loods u telefonisch naar de juiste oplossing of als u dat liever wenst help u met het downloaden van een stukje software (teamviewer) zodat ik met u op uw PC kan meekijken. In dat laatste geval hoeft u helemaal niets te doen en wordt uw probleem op uw scherm opgelost. Het fijne van teamviewer is dat deze elke keer een willekeurig wachtwoord genereert, dus nadat de sessie beëindigt is kan niemand op uw computer komen zonder uw toestemming.

Heeft u ook behoefte aan een tele-abonnement, of wilt u het gewoon een keer proberen voor een éénmalige prijs van 34,95/sessie, neem dan contact op via onze website, telefoon, of social media.

Interesse in een tele-abonnement of hulp op afstand?

Intel Leaks en Petya

We hebben het al eens eerder gehad over ransomware, virussen en al dat soort niet-leuke spul.

Vandaag wil ik het kort hebben over Petya en de nieuwe Intel Leaks.

Petya kennen veel mensen misschien van het nieuws: het is de nieuwste grootschalige ransomware die veel bedrijven treft. Petya is gelukkig voor veel gebruikers geen groot probleem. Het doel was namelijk om de computerinfrastructuur van Oekraïne plat te leggen. Echter een virus verspreid zich snel als mensen in goed vertrouwen bestanden accepteren en openen; hierdoor zijn er dus meer bedrijven en particulieren getroffen dan oorspronkelijk gepland. Bonus voor de kwaadwillenden achter dit ransomware.

Zoals eerder gezegd is het belangrijk om te weten wat je opent voordat je iets opent. Twijfel je over de inhoud van een bestand? Laat dit dan controleren door een expert of vraag de zender na of zij dit bestand hebben gestuurd of dat zij niet op de hoogte hiervan zijn. Beter verifieren en voorkomen dan genezen zeggen we altijd.

Ten tweede wil ik het nog even hebben over de nieuwe Intel Leaks. Deze hebben nog geen grote naam in de media maar zijn voor thuisgebruikers vaak net zo gevaarlijk of nog gevaarlijker dan Petya. Er is recent een grote exploit ontdekt in Intel soft- en hardware die apparatuur kan beïnvloeden die tot 10 jaar oud is. Inmiddels heeft Intel een update uitgerold die dit tegengaat, maar veel mensen updaten hun drivers niet en windows wilt/kan deze specifieke drivers niet geforceerd updaten.

Om te voorkomen dat hackers via deze backdoors je computer in kunnen of dat virussen gebruik maken van deze systeemzwakten is het dus noodzakelijk om je intel-drivers te updaten.

Drivers updaten is iets wat sowieso nooit kwaad kan. Het kan binnen een minuutje gebeurd zijn (als je het vaak doet) en verhoogt je systeemstabiliteit en levensduur significant.
Als je niet weet wat je moet updaten of welke drivers je nodig hebt kun je natuurlijk ook altijd bij ons terecht voor meer informatie of assistentie.

Heb je nog meer vragen?